Sluiting theetuin wordt mogelijk definitief, deel 2 van de soap
Kent u ons verhaal van mei 2015? We hebben besloten in 2015 dicht te blijven. De gemeente stond niet meer toe dat we een bord langs de weg plaatsten, de vlag uit hingen en veiligheidspoppetjes neerzetten bij onze oversteek. Onveilig en onwerkbaar vonden wij. De gemeente wilde niet meedenken richting een oplossing en benaderde ons erg vervelend. Hierdoor, kozen we ervoor de theetuin een jaar dicht te houden Sindsdien is er dankzij uw vele steunbetuigingen veel media aandacht voor dit besluit geweest. We hebben deze zomer gesproken met burgemeester Dijkstra van de gemeente Grootegast en men was bereid te kijken naar ons voorstel. Er gloeide dus langzaam weer licht aan de horizon.
Gloeide, moeten we helaas zeggen. De nieuwe aflevering van deze soap dient zich aan.
Wat
De gemeente wil een verbod op geparkeerde auto’s op ons eigen erf. Een tiental auto’s wordt dan het maximum. De afgelopen 3 jaar kon er door onze bezoekers geparkeerd worden op ons eigen terrein. Dit was een goede en veilige oplossing. We waren gewend aan uitschieters van honderd auto’s op een dag in het hoogseizoen, en nu willen ze ons op ons eigen terrein verbieden dat er geparkeerd wordt door bezoekers van onze theetuin.
Waarom
De gemeente, in persoon Harry Waals en Ankie Fennema, vindt dat onze theetuin te groot is in het hoogseizoen. De gemeente beroept zich erop dat de theetuin kleiner moet blijven dan ons hoofdbedrijf SchotseHooglanders.nl. Dan past het binnen het bestemmingsplan. Volgens hun wordt het nu te groot.
Klopt dat?
Nee. De theetuin staat in de schaduw van onze hoofdtak SchotseHooglanders.nl. De theetuin is immers alleen maar in het hoogseizoen open. Dat willen we wel beperken tot 10 weken per jaar. 42 weken per jaar wordt ons terrein alleen maar agrarisch gebruikt. Dat agrarische gebruik heeft zelfs als de theetuin open is de overhand. Ook dan verkopen we vlees, en grazen er koeien. Alleen is onze bedrijfsvoering extensief. Grazende koeien hebben een heel ander effect op de ruimte dan grote stallen, mestbassins en sluifsilo’s. Te zot voor woorden dat dit in ons nadeel is.
Overlast is een subjectief begrip. We denken dat de drukte gelegen is in het Blote Voetenpad zelf, en niet in de bezoekers van onze theetuin. De geparkeerde auto’s staan, bij het honoreren van onze wens, (parkeren in het bouwblok), nog op 40 meter afstand van de bebouwing van de buren. Er wordt niet voor ramen of tuinen van buren geparkeerd.
Waarom lukt het zonder borden en parkeerterrein niet om de theetuin open te houden?
Het Blote Voetenpad trekt ’s zomers veel bezoekers. Zonder duidelijkheid over de locatie van onze theetuin en waar men kan parkeren wordt deze verkeersstroom al gauw onveilig. Als men niet meer bij ons kan parkeren voorzien we auto’s langs de weg, chaos op ons terrein door auto’s die achteruit moeten, keren, lukraak ergens gaan parkeren, opstoppingen. En dat alles in een omgeving waar kinderen rennen en spelen. Veiligheid boven alles, wij willen niet ondernemen met deze risico’s. Daar komt bij dat we terugloop in bezoekers verwachten bij minder parkeerplekken. Bij minder bezoekers kunnen we de theetuin niet rendabel maken.
Wat speelt verder?
Tegelijkertijd is de gemeente voornemens een vergunning af te geven aan Staatsbosbeheer voor een theetuin aan de andere kant van het Blote Voetenpad. (Zie de link onderaan dit stuk). De gemeente stelt totaal geen kritische vragen, Staatsbosbeheer hoeven nauwelijks gegevens aan te leveren en alle lichten staan op groen. En dat terwijl een theetuin daar volgens het bestemmingsplan niet mag. Iedereen kan nog tot 17 november een zienswijze indienen om het afgeven van de vergunning te beïnvloeden. Het parkeerterrein voor 80 auto’s bij deze theetuin van Staatsbosbeheer is al gerealiseerd met toestemming van de gemeente.
In de vergunningsaanvraag wordt deze theetuin aangeduid als kleinschalig, ondergeschikt en er wordt geen overlast verwacht. Wij weten hoe druk het kan worden, die weergave van zaken is naïef.
Hebben ze dan geen overlast op de Peebos?
Veel bewoners daar hebben hun ongenoegen geuit over het vele verkeer op de smalle weggetjes. Bewoners en gemeenteraad hebben met het oog hierop een toekomstvisie geëist. Een visie waar alle bewoners en ondernemers in gehoord worden. Wethouder de Haan heeft aangegeven dat deze visie er begin 2015 zou zijn. De visie is er nog niet, en wij als ondernemers en buurtbewoners zijn nooit benaderd voor een visie.
Er wordt geen ruchtbaarheid gegeven aan de vergunningaanvraag voor de theetuin van Staatsbosbeheer. Vooral tijdens deze periode van ter inzage ligging van de vergunning.
Hoe nu verder?
Het gebied heeft genoeg bezoekers voor nog een horeca voorziening. Het is lastig concurreren met een bedrijf wat is gefinancierd met miljoenen overheidsgeld, maar daar laten we ons niet door ontmoedigen. Maar wel door de oneerlijke concurrentie via de macht die Staatsbosbeheer heeft op bestuur en politiek.
We willen graag weer open in 2016. Nog steeds onder de voorwaarde dat het duidelijk en veilig is voor omwonenden, weggebruikers en recreanten. Dus een duidelijk bord ‘Theetuin’ en ‘Parkeren theetuin’ en een veilige oversteek voor recreanten van ons terrein naar het Blote Voetenpad.
We zijn bereid ons seizoen in te korten tot 10 weken, waardoor de eventuele overlast nog kleiner wordt. Daarnaast laten we geparkeerde auto’s niet buiten ons bouwblok parkeren, zodat ze op 40 meter afstand of verder van de buren staan.
De gemeenteraad moet op 17 november in de gemeenteraad een besluit nemen over deze voorgenomen parkeerbeperking. We zijn benieuwd welke gemeenteraadsleden het laten gebeuren dat het doek definitief valt voor onze onderneming.
Bestuur en politiek laten zich nu beïnvloeden door Staatsbosbeheer en hoofd ruimtelijke ordening Harry Waals. Staatsbosbeheer heeft liever geen concurrentie.
We hopen dat u ons wederom wilt steunen door uw ongenoegen over onze oneerlijke strijd aan te geven bij gemeenteraad. Dat kan door te reageren op onze facebookpagina, of door een mail naar info@schotsenscheefopende.nl.
U kunt de gemeenteraadsleden ook rechtstreeks mailen. Hun mail adressen vindt u hier.
Hiernaast kunnen mensen die hun vraagtekens zetten bij de vergunning die Staatsbosbeheer krijgt voor hun theetuin, nog tot 17 november hun bezwaren kenbaar maken, of vragen stellen. Zie de voorgenomen vergunning en ruimtelijke toelichting.
Tot slot
We hadden een prachtig en toekomstbestendig bedrijf. Een inkomen, stimulans voor de lokale economie, werkplek voor 10 vrouwen en mannen en heel veel enthousiaste recreanten en toeristen. Dit hebben we in seizoen 2015 tijdelijk opgegeven door de tegenwind vanuit de gemeente. Ons rechtvaardigheidsgevoel heeft een flinke knauw gekregen. Die tegenwind wordt nu nog groter. Hopelijk kunnen we het tij nog keren en kunnen we in 2016 weer van start. Helpt u ons?
Laat uw reactie achter op onze facebookpagina, of stuur een mail naar info@schotsenscheefopende.nl.
U kunt de gemeenteraadsleden ook rechtstreeks mailen. Hun mail adressen vindt u hier.